Viking Cinderellan kunniaksi laivabilemuistoja

Wohoo! Niin vaan saatiin Viking Cinderella takaisin omiin väreihin muutamalla nykyaikaisella vauhtiraidalla, mutta onhan se vaan punaisena nätimpi kuin valkoisena ja siitä se meikäläisenkin ajatus sitten lähti. Viking Cinderellahan tulee takaisin Helsingin ja Tukholman väliseen liikenteeseen maaliskuun 2024 alkupuolella, joten ajattelin muistella ”vanhoja hyviä aikoja” ja kaivella hiukkasen kuvia huolettomilta laivabileajoilta silloin, kun moni teistä lukijoista oli vielä pilkkeenä isän silmäkulmassa.

Cinderella, monessa mukana

Cinderella valmistui Helsingin ja Tukholman väliseen liikenteeseen vuonna 1989 ja oli lisävahvistus ko. reitille. Tuohon aikaan reittiä liikennöivät vakituisesti m/s Mariella ja m/s Olympia, joiden lähtöaika Helsingistä ja Tukholmasta oli kello 18.00. Cinderella puolestaan lähti arkisin Helsingistä kello 19.30 ja Tukholmasta kello 17.00, mutta viikonloppuisin Cinderella teki 24 h -risteilyjä. Vuonna 1993 Cinderella siirtyi kokonaan tekemään Tukholman risteilyjä m/s Olympian sijasta ja vuonna 1994 Cinderella puolestaan siirtyi tekemään 20 h -risteilyjä. Ensin piipahdettiin noilla risteilyillä Muugan satamassa ja myöhemmin Tallinnan satamassa. Lysti kuitenkin loppui vuonna 2003, jolloin Cinderella siirrettiin ruotsalaisten iloksi Tukholman ja Maarianhaminan väliseen liikenteeseen ja nimikin vaihtui Viking Cinderellaksi.

Minä olin Cinderellan vakiasiakas vuosina 1989 – 1998 ja muutaman kerran tuli reissattua vielä vuosina 1998 – 2003. Sen vaan sanon, että 80-luvun puolivälistä 90-luvun puoleenväliin risteilemisessä oli jotain spessua, jota ei enää saa takaisin. Ja tiesitkö muuten, että ennen vanhaan matkustajia laivalla oli vastassa hyttiemäntiä, jotka ohjasivat matkustajia hyttiin saakka, laivoilla oli joka lähdöllä Muppet Show (päällystön esittely) ja ah niitä keskiviikkoisia Lady Line lähtöjä, jolloin kaksi naista pääsi laivalle yhden hinnalla.

Cinderella Cinderella, pretty pretty Cinderella

Mutta viitaten tuohon otsikkoon, kun Cinderella irtautui Katajanokan laiturista, niin tuo laulu kajahti kaiuttimista lähdön hetkellä. Siitä se merimatka alkoi ja meillä biletyttösillä alkoi juhlat.

Viking Cinderella B-hytti

No mutta kappas, kukas se siinä muikistelee hienossa merimiesmekossa ja bisselasi kädessä Cinderellalla vappuaattona 1997? Rahaa säästyi mukavasti, kun osti yhden tuopin yökerhosta ja six-packin tax freesta sen jatkeeksi. Vielä lihapullat ja muussi -annos kahvilasta, niin risteilyn hinta ruokineen ja juomineen jäi keppoisasti alle 100 markan eli alle 16,82 euron. Juu ja mites lypsylämpimät bisset jäähdytettiin? Bisset muovipussiin ja muovipussi käsienpesualtaaseen. Päälle kylmää vettä, mutta ei jätetty myöskään vesihanaa päälle. Eipä sitä paljoa bisset kylmentynyt, mutta mitäpä tuosta. Naapurihytin viisaammat nuoret miehet puolestaan olivat kävelleet muovipussin kanssa baariin, sanoneet olevansa kapteenin poikia ja pyytäneet muovipussin täyteen jäitä. Tuskin tuo selitys oli baarimikolle mennyt läpi, mutta pussillisen jäitä oli pojat saaneet. No, kyllä lypsylämminkin juoma asiansa ajaa hädässä, eiks vaan?

Viking Cinderella risteilyt

Ennen vanhaan koko laiva oli meille tyttösille bilealuetta. Mitäpä sitä yökerhoon istumaan, vaan hengailu ympäri laivaa ennen discoa oli se The juttu. Tässä sitä seikkaillaan jossain päin Cinderellaa vuonna 1998 ja vasemmalla joku miesmatkustaja, joka oli iskenyt silmänsä meihin tyttösiin. Eipä muuten lämmetty herran turinoille.

Bailueleganssia

Viking Cinderella hyttikäytävä

Tadaah, katsokaapas tuota eleganssia ja roiskeläpän pituutta! Tämmöisellä vaatetuksella Cinderellalla kesäkuussa 1997. Kuvassa näkyvät kengät oli luottobilekenkäni, sillä niillä pysyi pystyssä tilanteessa kuin tilanteessa. Kengissä oli kunnon tolppakorot ja pohja, minkä takia kutsuin niitä mummontappokengiksi. Pahasta nimestä huolimatta kenkiä ei missään nimessä käytetty pahoihin tarkoituksiin.

Viking Cinderella kokemuksia

Siinä missä kaverini sai vaatteensa 24 h -risteilylle mahtumaan putkikassiin, mulla oli mukana aina iso matkalaukku. Oli laivalle meno -vaatteet, alkuillan vaatteet, iltapuku, iltabilevaatteet, aamupalavaatteet, alkupäivän vaatteet ja laivalta poistumisvaatteet. Mikäli kyseessä oli ruotsinristeily, niin luonnollisestikin vaatemäärä kasvoi. Kuva ilmiselvästi alkuillalta, koska olin pukeutunut businesslookiin. Yökerhon (Rainbow Club) ulkopuolen portaissa vuonna 1994.

Ne huipputarjoukset

Businesslookissa edelleen samaisella risteilyllä. Ennen vanhaan Viikkarilla oli keskiviikkoisin (korjatkoon joku, jos viikonpäivä on väärin) Lady Line lähtöjä, jolloin kaksi naista pääsi laivalle yhden hinnalla. Eikä siinä kaikki. Lady Line lähdöillä oli naisille myös kaikenlaista spessujuttuja kuten tuotelahjoja (mm. sininen ripsiväri/putkikassi/huivi) sekä muuta ohjelmaa. Tässä sitä istutaan Cinderellan Á la Carten (enpä muista silloista nimeä) baarissa odottelemassa Lady Line -matkustajille järjestettyä keittiökierrosta.

Senssilinjoja ja kuningasajatuksia

Viking Cinderella yökerho

Sanoi Viikkarin arkkitehdit mitä vaan, niin kehtaan väittää, että Cinderellan alkuperäinen yökerho oli se paras yökerho ja en ole nykyisen pohjaratkaisun fani. Saas nähdä, onko yökerhoa paranneltu viimeisimmällä telakkakäynnillä. Anyway, silloin kun oltiin nuoria ja puhelimetkin oli maissa lankapuhelimia, niin maissa oli 059-numeroinen puhelinlinja/senssilinja, johon pystyi soittamaan ja toisesta päästä vastasi joku randomtyyppi. Cinderellalla oli samanlainen puhelinlinja, johon soittamalla pystyi keskustelemaan jonkun laivalla olijan kanssa. Tuon puhelinlinjan nimi oli Checkpoint 99.

Kuvassa meikäläinen luottobilevaatteensa kanssa Cindrellan yökerhon kolmoskerroksessa vuonna 1993. Tuosta topista vielä sellainen muisto, että muutaman promillen humalassa sitten intouduin tunkemaan kaula-aukostani sisään sellaisia drinkissä olleita valotikkuja. Moinen ”kuningasajatus” ymmärrettävästikin ihastutti vastakkaisen sukupuolen edustajia.

Kuningasajatuksesta toiseen. Sukkahousuissani oli pieni silmänpako ja siitä se ajatus sitten lähti. Voitte muuten olla rauhassa, en liikkunut hytistä ulos noiden sukkisten kanssa. Että tämmöttii Cinderellan C2P-hytissä marraskuussa 1992.

Jos muuten olet kiinnostunut isommasta hytistä kuin tuo C2P, niin matkustin helmikuussa 2023 Viking Cinderellan LXA Seaside Premium Large -hytissä. Esittelyni hytistä täällä.

Dagen efter

No mutta, kukas se siinä naama messingillä? Tässä sitä pötkötetään Cinderellan aulan lattialla mallaamassa (nykyään meikäläistä ei sais lattialle makaamaan). Hymy oli herkässä, mutta olo oli kaikkea muuta kuin hehkeä. Edellisen illan bailaaminen näkyi ja tuntui, sillä kuvien ottamisen välillä meikä kävi halaamassa kiitettävään tahtiin yleisövessojen pönttöjä. Päivän asuna oli olkaimeton raitapaita (ehdoton lempparini), vyötärölle vyöllä vedetyt Levikset ja luottokoruna toimi kunnon kultadubleekaulakoru. Tämmöttis Cinderellan 20 h -risteilyllä joulukuussa 1994.

Samainen risteily vuonna 1994, sama kankkunen ja sama vaatetus. Cinderellan 11. kannella oli talvipuutarha Winter Garden, jossa oli nimensä mukaisesti kasveja. Pakkohan sielläkin oli aina käydä ottamassa kuva. Aikaa myöten kasvit poistettiin ja ko. alue on suorastaan tyhjäkäytöllä. Harmi sinänsä, mutta ymmärrettävää. Samalla kannella on myös hyttejä.

Viking Cinderella nyt

Ennen siirtymistään Helsingin ja Tukholman väliseen liikenteeseen Viking Cinderella kävi tuunattavana Naantalin telakalla. Laajimmat uudistukset tehtiin hyttiosastoilla, joissa remontoitiin 289 hyttiä uuteen uskoon: kerrossänkyjä vaihdettiin pehmeiksi parisängyiksi, pintoja uusittiin ja nukkumismukavuutta paranneltiin muutoinkin uusilla laadukkailla patjoilla.

Laivan yleisissä tiloissa uuden ilmeen sai kokonaan kylpyläosasto, joka remontoitiin muilta punaisilta laivoilta tutun Archipelago Spa -konseptin mukaiseksi.

Vaikka laivalle on valittu rauhallisia sisustusvärejä ja -materiaaleja, niin vanhaakin on ilokseni säilytetty. Vielä kiiltää messinki ja marmori hohtaa tutun värisenä. Ihanaa saada vanha kunnon Cinderella takaisin.

Cinderellan ensimmäinen risteily Helsingistä Tukholmaan koittaa 9.3.2024. Laivalla tiedossa tuolloin kunnon reitinaloitusbileet, kun yökerhossa esiintyy kuusi eri bilebändiä. Omaa risteilyäsi Itämeren Tuhkimolla pääset suunnittelemaan Viking Linen omilta sivuilta täältä. Kyllä sitä itsekin on tullut katseltua kalenteriin sopivia lähtöjä.

Onko sulla mukavia bilemuistoja Cinderellalta tai ruotsinristeily jo varattuna Itämeren Tuhkimolle?

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, BloglovinissaBlogit.fi -sivustolla ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Viking Cinderellan kunniaksi laivabilemuistoja”

  1. Peter Lindholm avatar
    Peter Lindholm

    Oi niitä aikoja kun olimme nuoria. Me tehtiin ladyline risteily luokkaretkenä keväällä 1992 Olympialla ja silloin Tukholmassa näin Viking Cinderella ensimmäinen kerta. Oli muuten kätevä lähteä ladyline risteilylle kun meidän luokalla oli 25 naista ja 1 mies eli minä. Maksettiin 13 naista ja 1 mies vaikka yritettiin saada minuakin naisena matkaan mutta Viking Line ei hyväksynyt sitä.
    Jossain vaiheessa Cinderella oli lemmenlaiva ja risteily alkoi aina love boat theme kappaleella.

    1. Kthetraveller avatar
      Kthetraveller

      Juu, ennen vanhaan passejakin syynättiin sen verran ahkeraan, ettei nimen vaihto varaukseen olisi mennyt läpi. Hyvä muisti sulla. Jossain vaiheessa oli tosiaan Love Boat alkumusana lähdön hetkellä myös. Vähän olisi haisu, että muullakin punaisella laivalla olisi ko. alkumusa soinut. Myös Rod Stewardin I am Sailing on kajahtanut lähdön hetkellä.

  2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Heh, en tiennyt, että ennen vanhaan matkustajia laivalla oli vastassa hyttiemäntiä, jotka ohjasivat matkustajia hyttiin saakka. Kauas on siitä tultu. Ja haha, kyllä on tytöllä ollut vaatetta mukana! 🙂 Tuli mieleen, että olisi ollut mukava kokea Cinderella noina vuonina, niin paljon on kaikki muuttunut.

    1. Kthetraveller avatar
      Kthetraveller

      Kyllä tosiaan ennen vanhaan oli risteilemisessä paljon enemmän spessua kuin nykyään. Esimerkiksi seisovasta pöydästä puuttui kokonaan juomahanat (juomat tilattiin erikseen tarjoilijalta, maksu erikseen) ja pöydilläkin oli pöytäliinat. Monilta laivoilta on discot jo hävinnyt, mutta ennen vanhaan niitä oli ja olivat jopa niin suosittuja, että ovilla oli järkkärit henkkareita tarkistamassa. Oi niitä aikoja, jotka ei koskaan enää palaa. No, näillä mennään, vielä kiiltää kummiskin messinki 🙂 Kiitti kommentista Mikko!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *