Ikimuistoinen kokemus: Norjan-risteily napapiirin yli

* Norjan risteily tehtiin kaupallisessa yhteistyössä We Love Cruises Oy:n kanssa *

Haaveiletko Norjan vuonoristeilystä ehkä ihan pohjoiseen? Nyt kannattaa lukaista tämä postaus, sillä kerron kokemuksia Norjan risteilystä, joka suuntautui aivan Nordkappiin saakka. Samalla annan vinkkejä osaan kohteista sekä kullanarvoisen vinkin risteilyn varaamiseen, sillä Norjan risteily on must.

Tiedättekö mitä? On tässä vuosien saatossa tullut seilattua risteilyaluksilla useammillakin merillä ja seuduilla. Luulisi tämän melkein aina palelevan ja lämpöä rakastavan naisen rankkaavan Karibian-risteilyt ykköseksi, mutta nyt tuli tehtyä sellainen risteily, joka meni listallani heittämällä kirkkaimpaan johtoon. Kymmenen asteen lämpötiloja keskellä kesää, Norjanmeren ja Pohjoisen Jäämeren tyrskyjä sekä keskiyön aurinkoa, joka porotti lämpimästi naamaan keskellä yötä niin isosti, että aurinkorasvaa teki mieli laitella nassuun. Juu ja ne jylhät vuorimaisemat, niistä oli ikimuistoisin risteilyni tehty.

We Love Cruises – parempia risteilylomia

We Love Cruises kokemuksia

Kyllä vaan kannatti olla We Love Cruisesin uutiskirjeen tilaaja, sillä ilman sitä emme olisi välttämättä huomanneet edullista ryhmäristeilyä Jewel of the Seas -aluksella, jonka reittiin kuului mm. pohjoisen napapiirin ylitys, Pohjois-Norjan Honningsvåg ja Norjan pisin vuono, Sognevuono.

Täytyy myöntää, että saatoin olla ehkä hieman työllistävämpi asiakas, sillä meillä oli matkavaraukseemme liittyen erityisvaatimuksia sekä paljon kysymyksiä ja suurin huolenaihe oli nimenomaan peruutusehdot. Matkaseurueemme vanhimmilla jäsenillä oli erinäisiä terveysongelmia ja kiitos We Love Cruisesin toimialan joustavimpien ja reiluimpien peruutusehtojen myötä uskalsimme varata risteilyn myös terveysongelmaisille matkalaisille. Lääkärintodistusta vastaan perutuskulut olisivat olleet vain 40 euroa/henkilö lähtöpäivään asti. Onneksi peruutuksia ei tarvinnut tehdä.

Jewel of the Seas

Jewel of the Seas

Radiance-luokan risteilijä Jewel of the Seas edustaa sitä perinteisempää risteilyalustyyliä ja siten laivalla ei ole Royal Caribbeanin isommilta laivoilta tuttua sisä- / ulkopromenadea. Kaikki tavalliset, kuten uima-allaskansi, kiipeilyseinä, minigolfrata ja koripallokenttä laivalta toki löytyy, mutta mm. surffisimulaattorit, luistelujäät sekä hurjat liukumäet puuttuvat Jewel of the Seas-alukselta. Sisustuskin laivalla on sellaista vanhempaa tyyliä, kuten tummaa puuta ja messinkiä. Vuonna 2004 rakennetulla ja vuonna 2016 uusitulla aluksella ikä näkyi, mutta kaikkialla oli siistiä ja iloinen sekä ystävällinen henkilökunta loi laivalle kotoisan ja mukavan tunnelman.

Itse pidin kuitenkin Jewel of the Seas-alusta oikeana kyseiselle reitille. Laiva oli sopivan pieni (pituus 293 m, max 2 501 matkustajaa) ja nimenomaan aluksen suuret ikkunat mahdollistivat maisemin ihailun sisätiloista säällä kuin säällä. Aluksen ”sydän” oli oli kannelta 4 kannelle 11 ulottuva Centrum, jonka äärellä järjestettiin ohjelmaa.

Lisää laivasta voit lukea täältä.

12 yötä ja 7 satamaa

Norjan risteily oli kyllä paras tapa roadtrippailla pitkin Norjaa. Reittimme sisälsi tosiaan satamia aina Norjan eteläosista aivan pohjoiseen, eikä laukkuja tarvinnut pakata tai purkaa paikanvaihtojen takia. Kelluva hotelli vei meidät paikasta toiseen ja mukavan satamakohteessa vietetyn päivän jälkeen pääsimme nauttimaan aluksen monipuolisesta viihteestä sekä syömään juuri silloin kun itse halusimme. Ravintolavaihtoehtoja oli useita, myös niitä maksuttomia.

Risteilymme lähti Amsterdamista maanantaina ja palasi myös sinne, mutta väliin mahtui 12 yötä ja seitsemän eri satamaa sekä neljä meripäivää ripoteltuna sopivasti pitkin risteilyä. Astetta spessumman risteilystä teki napapiirin ylitys ja pysähdys aivan Pohjois-Norjan Honningsvågissa, josta oli pääsy Nordkappiin. Kaiken kruunasi keskiyön aurinko, joka porotti matkallamme aina torstaista sunnuntaihin. Sitä kokemusta en unohda.

Norjan vuonoristeily

Molde

Noin 25 000 asukkaan Molde oli tosiaan ensimmäinen satamamme (risteilyn 3. päivä) ja laivan kannelta avautui jo näkymät upeille lumihuippuisille vuorille. Taksifirman ohareiden takia matka mm. Molden näköalatasanteelle ja ajelu pitkin Atlantin väylää jäi haaveeksi, mutta teimme pienen kävelyretken kaupungilla.

Norjan vuonoristeily

Vinkki: Moldessa itsessään ei ole paljoa nähtävää maisemien suhteen, joten vuokraa vaikka auto ja ajele pitkin Atlantin väylää. Voit myös varata retken laivayhtiön kautta tai omatoimisesti. Esimerkiksi Norway Excursions AS järjestää retkiä, linkki heidän sivuilleen tässä.

Tromssa

Norjan riisteily

Tromsøyan saarella sijaitseva noin 77 000 asukkaan Tromssa oli risteilymme toinen satamapysähdys. Kyseiselle pysähdykselle emme varanneet mitään erityistä ja kävimme vain kävelyllä keskustassa.

Vinkki: Tromsøyan saarelta löytyy mm. tutkimusmatkailun historiaa käsittelevä Polarmuseet ja maailman pohjoisin akvaario Polaria. Reippaile vaikkapa Tromssansillan kautta mantereen puolelle, josta löytyy näyttävä Jäämerenkatedraali ja Fjellheisen-köysirata 412 metriä korkealla olevalle näköalapaikalle.

Honningsvåg

Kohde jota me kaikki olimme odottaneet. Nordkappin portiksikin kutsuttu Honningsvåg ihastutti jo satama-alueellaan. Vuokrasimme porukallemme tila-auton päiväksi ja sillä ajelimme mm. Nordkappiin.

Vinkki: Sataman vieressä on autovuokraamo, josta voi vuokrata auton päiväksi. Tila-autoja on pari, joten ole ajoissa liikkeellä jos tarvitset tila-autoa. Nordkappiin on matkaa 34 kilometriä, mutta poikkea siinä välissä vaikka Kirkeportenin luonnonsuojelualueella. Paluumatkalla piipahda vaikka kalastajakylissä Gjesvaer ja Kamøyvær.

Ålesund

Bergenin pohjoispuolella sijaitseva  Jugend-tyylinen kaupunki Ålesund oli mieluisa satama. Laiva saapui keskustan liepeille ja sieltä oli helppo tehdä kävelyretki kaupungille.

Vinkki: Kiipeä 418 porrasta Fjellstuan näköalatasanteelle Aksla-vuorelle ja käppäile upealla Jugend-alueella. Ålesundin nähtävyyksistä voit lukea lisää Meriharakka-blogista..

Flåm ja Sognevuono

Voi ihanuus, mitä sanoa henkeäsalpaavasta kohteesta? 206 kilometrin pituinen Sognevuono on Norjan pisin ja syvin vuono, eikä sanat riitä kuvailemaan miten henkeäsalpaava kokemus vuonossa risteileminen oli. Sen verran harvinaisesta tapahtumasta oli kyse, että valvoimme ensin 02.00 saakka odottamaan saapumista vuonon suulle ja sen jälkeen vielä tunnin vuonomaisemia ihastellen.

Norjan vuonoristeily

Vinkki: Flåmissa laiva tulee aivan ”pelipaikoille” ja juna-asemallekin on lyhyt, muutaman sadan metrin kävelymatka. Laivayhtiön kautta on tilattavissa melko hintava retki (Flåm Railway), mutta varaa junamatka suoraan junayhtiöltä ja säästä tuolla ratkaisulla rahaa. Huomioi kuitenkin se, että mikäli varaat junamatkan itsenäisesti, ei laivayhtiön ns. ”retken viivästymisturva” koske sinua. Laiva ei siis välttämättä odota sinua, jos myöhästyt viimeisestä laivalle paluuajasta. Juna-aseman vieressä on myös maksuton rautatiemuseo, jossa kannattaa piipahtaa.

Norjan risteily

Vinkki #2: Vuono on todella pitkä. Vuonomaisemien takia parvekehytti on oiva valinta risteilylle. Älä varaa ravintolaillallista tälle illalle, vaan käy vaikka hakemassa buffetista purtavaa hyttiin ja nauti se omalla parvekkeellasi ohi lipuvia vuonomaisemia ihastellen.

Haugesund

Haugesund oli satama, jonka varustamo lisäsi reittiin vasta kuukausi ennen risteilyä. Lisämaksua ko. satamapysähdyksestä meille ei tullut, vaikkakin alkuperäisen suunnitelman mukaan meillä olisi pitänyt seilata merelle tuo kyseinen päivä. Varustamo taisi laskea, että nykyisillä polttoainehinnoilla tuli edullisemmaksi jäädä päiväksi satamaan ja ottaa varustamon kontolle satamaverot kaikista matkustajista.

Vinkki: Noin 8 kilometrin päässä Haugesundista, Karmøyn saarella, sijaitsee viikinkikylä Avaldsnes. Jos haet saaristotunnelmaa, tee 25 minuutin lauttamatka Røværiin tai 75 minuutin lauttamatka Utsiraan. Jos olet autolla liikkeellä ja aikaa on kunnolla, ajele Åkrafjorden-vuonolle (n. 90 km Haugedundista) ja siellä Langfoss-vesiputoukselle.

Kristiansand

Norjan eteläkärjessä sijaitseva Kristiansand oli risteilymme viimeinen satama ennen Amsterdamiin saapumista. Laivamme ei kiinnittynyt lähellekään keskustaa, joten satamasta oli maksuton bussikuljetus keskustaan. Pienen reissuväsymyksen myötä paljon jäi näkemättä ja kokematta, kun kävelimme vain keskustan liepeillä ihastelemassa paikkoja ilman erityistä suunnitelmaa.

Vinkki: Kristiansandin pysähdyksellä kannattaa lähteä laivasta ulos. Posebyenin alueella on ihania valkoisia puutaloja, joiden edustoja reunustavat upeat kukka-asetelmat. Kristiansandin keskustan pohjoispuolella on iso ja kaunis puisto Ravnedalen, jossa kannattaa tehdä kävelyretki. Kävele vaikka rantakadulla, pysähdy Otterdalsparkenin suihkulähteellä ja vaeltele sekä ihaile merimaisemia myös Odderøyan saarella.

Ja lopuksi: muutama vinkki risteilyn varaamiseen

Norjan vuonoristeilyistä puhuttaessa monelle tulee mieleen Hurtigruten, joka ei ole varsinainen risteilyvarustamo vaan laivat ovat vuorolaivoja ja ne kyllä pääsevät niihin satamiin, joihin ei isoilla laivoilla ole asiaa. Maisemat ovat kerrassaan mahtavia, mutta Hurtigrutenin vuorolaivat saattavat pysähtyä useammassakin satamassa päivän aikana ja kohteisiin ei ole mahdollista tutustua samaan malliin, kuin risteilylaivoilla matkustaessa. Norja ei ole pelkkää vuonoa. Kannattaakin olla tarkkana risteilyä varatessa, sillä varustamot käyttävät englanninkielisillä sivuillaan monesti risteilyn yhteydessä sanoja Norwegian Fjords ja se saattaa antaa risteilyä varaavalle väärän kuvan.

Moni risteilyvarustamon tarjoama viikon mittainen Norjan risteily myös on sellainen, että risteilyreitin kohteet sijaitsevat vain Norjan etelä- ja keskiosissa. Kannattaa googlettaa satamat ja katsoa vaikka kartalta, mitä on matkan varrella tiedossa. Parhaimmillaan näet upeita vuorimaisemia jo laivalta, huonossa tapauksessa laivasi pysähtyy tylsähköön teollisuussatamaan, josta on pitkä matka tasamaalla olevaan pieneen kaupunkiin. Tutki, löytyykö satamasta pidemmälle mentäessä jotain nähtävää. Yli viikon mittaisilla risteilyillä laivat yleensä risteilevät pohjoisempaankin.

Kiinnitä myös varustamon ja hytin valintaan huomiota, sillä laiva on hotellisi koko matkan ajan. Hytin väärä sijainti voi harmittaa, mutta myös varustamoissa on eroa. Kannattaakin kääntyä suomalaisen risteilytoimiston puoleen ja kertoa omat toiveensa risteilyn suhteen. We Love Cruises -risteilytoimistosta risteilyn varatessasi saat myös postitse Hyvä Tietää Risteilystä -opaskirjasen ennen matkaa. Siihen on koottu juuri omaa risteilyäsi koskien tietoa niin laivasta kuin varustamosta ja kohteista, joihin laivasi pysähtyy. Jopa minä, risteilykonkari, löysin hyödyllistä tietoa kirjasesta.

Kiinnostuitko Norjan-risteilystä tai jostain muusta kansainvälisestä risteilystä? Ajankohtaisia risteilytarjouksia ja myös tässä postauksessa kerrotunlaista risteilyä (satamana myös Geiranger!) ensi vuodelle pääset tutkailemaan We Love Cruisesin sivulta, linkki tässä.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa, Blogit.fi -sivustolla ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Comments

2 vastausta artikkeliin “Ikimuistoinen kokemus: Norjan-risteily napapiirin yli”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Kyllä haaveilen! 🙂 Norjan risteily kyylostaa kivalta, tuollaisissa maisemisssa olisi kyllä upeaa päästä risteilemään. Pohjois-Norjassa ollaan autolla muutamaan kertaan käyty eri vuodenaikoina, mutta eteläisempi Norja on vielä käymättä.

    1. Kthetraveller avatar
      Kthetraveller

      Aivan mahtavia maisemia tosiaan! Ensi vuonna pääsisi risteilemään kahdessa upeassa vuonossa, Sognevuonossa ja Geirangerinvuonossa. Pikkuisenhans sitä taas itseäkin hotsittaisi tehdä uudestaan tuo risteily, niin uskomattoman upea kokemus se oli. Kiitti kommentista Mikko!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *